tiistai 19. lokakuuta 2010

Jo ajatus Sinusta vaikuttaa

Kuinka se, että on tietoinen toisen tietoisuuden tarkkailusta vaikuttaakaan valintoihin!

Jokainen teko ja jokainen blogi olisi hyvin erilainen, jos tekijä/kirjoittaja tietäisi, että sillä varmuudella ei koskaan tule olemaan yhtään lukijaa tai katsojaa.

Jos me teemme blogimme julkisiksi, me myös toivomme tai ainakin oletamme sillä olevan lukijoita. Se tietoisuus vaikuttaa vahvasti, tavalla tai toisella: pyrimme vaikuttamaan joltakin, joka vastaa toivomaamme mielikuvaa. Pyrimme valitsemallamme tavalla tekemään jonkinlaisen vaikutuksen lukijaan: haluamme löytää samoinajattelevia tai joku tykkää provosoida tai haluamme jonkun sanovan, että oletpas ottanut tai löytänyt kauniin kuvan tai tehnyt hienon teon. Tiedostamattomammista motiiveista puhumattakaan.

Tietoisuus on kyllä valtava lahja, vaikkei se aina (vaikkapa kun pelottaa) siltä tunnukaan. Ja tietoisuus toisten tietoisuuksista, ajatellapa jos itse olisi ainoa tietoisuus maailmassa, huh! Tässäkin vaiheessa tietoisuus eri ihmisten erilaisista näkemyksistä tietoisuudesta vaikuttaa väkisinkin kirjoittamaani. Toinen näkee ihmiset kaikki erillisinä tietoisina pisaroina ilmassa, toinen pisaroina tietoisen meren kokonaisvaltaisessa yhteydessä. Niin kuin maailmassa yleensäkin, loppujen lopuksi lienee samasta asiasta silti on kysymys, vain eri näkökulmista.

Mielenkiintoisin ajatus kahden ihmisen tietoisuudesta toisistaan oli jossain kirjassa: kun kysyttiin joltain itämaiselta viisaalta, että mitä tapahtuisi, jos hän joskus tapaisi tietyn toisen itämaisen viisaan. Hän vastasi, että he iloitsisivat toistensa seuransa ja voi olla, että he peräti vaihtaisivat jonkun sanan. Ajatus kahdesta hyvin rakastavasta ja tietoisesta henkilöstä "tuikkimassa" läsnäolon iloa toisilleen viehättää minua suuresti.

***

4 kommenttia:

hanne virtauksesta kirjoitti...

Olen viime aikoina ollut hyvin kiinnostunut tietoisuudesta..
Lukenut siitä: Tollea, Kabat-Zinniä, ollut läsnän, meditoiden, joogaten, maalaten..

Silloin kun ihminen elää ainoastaan vain tässä läsnäolevassa hetkessä, hän on tietoinen..muuta ei ole..aistit laajentuvat ja turhat murheet katoavat..hän on itsessään...
ego ei häiritse..
useinmiten useimmat kantavat eilistä tai ovat tulevaisuudessa, jolloin elämä menee ohitse..

Arnoya Ari kirjoitti...

Ajatteluni on ominaisuus joka kuuluu vain minulle; se yksin on erottamaton osa luontoani.
-RENE DESCARTES,
Meditationes de prima philosophia (1641)

mimmi kirjoitti...

Jag har ingen aninig om vilken blogg du hade NF macro bilden på :) men jag fick då det stora nöjet att gå igenom dina bloggar och få titta på dina fina bilder som du hade överallt :)

Kiki kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Tack, tack!